5+1 tipp a produktívabb munkához


Egy produktívan eltöltött nap számomra igazi sikerélményt tud jelenteni – jó az, amikor azzal az érzéssel tudsz az ágyba bújni este, hogy aznap minden teendőddel végeztél, teljesítetted a kisebb-nagyobb céljaidat, esetleg látható nyoma van a ténykedésednek. Rengeteg apró dolog van, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a nap végén átélhesd ezt az elégedettséget – én igyekeztem most ebben a néhány pontban összeszedni a számomra legfontosabbakat :)

1. Használj időzítőt!

Erről már a Pomodoro módszernél írtam. Ott a tanulásra helyeztem a hangsúlyt, de bármilyen munkáknál használhatók – gyakran állítok magamnak 5 perces időzítőt reggel, hogy egy kicsit rendbe szedjem a lakást – így ha este fáradtan érek haza, kevesebb a dolgom. De igazából bármire használható az időzítő, ami egyben túl nagy falatnak tűnik, de 10-20 perces darabokra bontva egyszerűbben teljesíthető.

2. Ne legyél elérhető!

Ha megteheted, válj elérhetetlenné a világ számára, amíg valami fontoson dolgozol, így könnyebb lesz fókuszálni. Ne nézegesd az e-mailjeidet, ne lépj be Facebookra, sőt, ha van rá lehetőség, csatlakozz le az internetről. Az okos telefonon is érdemes ilyenkor megszakítani az internetkapcsolatot, így csak azok érhetnek el rajta, akiknek elég fontos a mondandójuk ahhoz, hogy felhívjanak – mindenki más várhat pár órát.

3. Készíts egy jó teendő listát!

Szintén említettem már egy korábbi írásomban, hogy mennyire fontos a jól összeállított teendő lista. Segít átlátni, hogy milyen feladataid vannak, a konkrét feladatok megfogalmazása sokat segít abban, hogy felmérd egy adott tevékenység idő igényét, egy-egy teendő kipipálása vagy kihúzása pedig sikerélményt ad, hiszen láthatod, hogy haladsz a feladataiddal.

4. Építs ki rutinokat!

Rutinok segítségével úgymond automatizálhatod a napodat, a feladataid egyes lépéseit. A végén ezek is olyan természetesek lesznek, mint ahogyan reggel mindig megfésülködsz és fogat mosol. Egy rutin azonban nem alakul ki egyik napról a másikra, sok ismétlést és odafigyelést igényel, hogy tényleg automatikusan működjenek. Vedd fel ezeket a gyakran ismétlődő dolgokat a teendő listádra, és kezdetben tekints rájuk úgy, mint egy elvégzendő feladatra. Számomra azok a rutinok a legfontosabbak, amelyek segítik lendületesen indítani a napomat, amelyek hozzátartoznak a zavartalan munkakörnyezet megteremtéséhez és hozzájárulnak ahhoz, hogy este nyugodtabban aludjak.

5. Szánj időt a pihenésre!

Az első, és legfontosabb dolog az alvás. Lehet, hogy azt hiszed, négy-öt óra alvással is hetekig vígan elvan az ember, de sajnos nem. Úgy gondolom, hogy a hatékonyan töltött nap általában egy jól induló reggellel kezdődik – ha pedig eleve hulla fáradtan kelsz ki az ágyból (és még egy órával kelés után sem érzed magad frissebbnek), akkor kicsi az esély a produktivitásra. Emellett pedig fontosak a munka közben tartott kisebb nagyobb szünetek is (ezekről írtam a Pomodoro módszernél és a vizsgaidőszaki rutinomnál is).

+1. Tanulmányozd önmagadat!

Ez az a tipp, ami garantáltan bejön – végső soron, a saját, önmagaddal kapcsolatos megfigyeléseidre támaszkodhatsz a leginkább, amikor azt kutatod, hogyan legyél produktívabb. Figyeld meg, mi az, ami motivál munka közben és mi az, ami könnyen megzavar. Milyen időben, milyen körülmények között tudsz legjobban fókuszálni egy adott feladatra. Mikor és mennyi szünetre van feltétlenül szükséged ahhoz, hogy visszanyerd a lendületedet? Ha odafigyelsz önmagadra, és levonod a megfelelő következtetéseket, azzal a lehető legtöbbet teszed azért, hogy végül ténylegesen hatékony munkát végezz :)

(Visited 269 time, 1 visit today)