5 fotós tipp, hogy télen se veszítsd el az inspirációdat

télen se veszítsd el az inspirációdat

Évről-évre nehézséget okoz számomra a téli időszak beköszöntével, hogy a napos órák száma drasztikusan csökken. Ez nem csak lehangolttá tesz, de drasztikusan visszaveti a fotós lehetőségeimet is (fun fact: a fényképezéshez fény kell). Mostanra nagyjából 6 télnyi tapasztalatom van abban, hogyan vehetem fel a harcot a sötétséggel, és készíthetek télen is jó fotókat. Remélem, ezzel nektek is segíthetek átvészelni ezeket a hideg hónapokat – higgyétek el, sokkal kevésbé nyomasztó a téli szürkeség, ha nem kell felhagynotok az alkotással :)

1) Keresd a fényes órákat

Télen nehezebb megtalálni azokat a fényes órákat, amikor még természetes fényeknél dolgozhatunk, főleg ha hozzám hasonlóan ti is ahhoz vagytok hozzászokva, hogy munka után még délután tudtok lőni néhány képet. Ahhoz, hogy visszakapjatok valamennyit a természetes fény időszakából, változtatnotok kell egy kicsit a szokásaitokon. Lehetséges, hogy reggel, még mielőtt elindulnál suliba vagy munkába, van lehetőséged elcsípni némi természetes fényt, de főként a hétvégék azok, amikre ebben az időszakban nagyobb hangsúly kerülhet. Ha pedig ez sem elég, akkor jöhetnek az olyan extrém megoldások, mint hogy magaddal viszed reggel a gépedet, és úton-útfélen keresed a fotó lehetőségeket.

télen se veszítsd el az inspirációdat

2) Új fényforrások felfedezése

A legtöbb képemet természetes fényekben készítem, de akadnak azért kivételek. Itt az ideje, hogy gyakorold az éjszakai fotózást és felfedezd a város fényeit. Erre a karácsonyi időszak fényfüzérei remek apropót szolgáltatnak. Légy kreatív, és találj újabbnál újabb fényforrásokat: sziluett fotó, amit a tévé világít meg hátulról egy sötét szobában? Egy autó lámpájával megvilágított portré? Telefonnal megvilágított, árnyjátékos csendélet? Mind remek lehetőség arra, hogy valami művészit alkoss!

3) Próbálj ki olyan technikákat, amiket azelőtt még nem használtál

Az előző ponthoz hasonlóan, itt is olyan újdonságokat kell keresned, amik kicsit felrázzák a kreativitásodat – az internet pedig tele van jobbnál jobb ötletekkel. Próbáltad már a light paintinget? Ennek a technikának a lényege, hogy hosszú záridőt használva, valamilyen fényforrással rajzolsz a sötétben. (Itt egy szuper részletes videó, ami bemutatja, hogyan csináld.) Ha pedig a hosszú záridejű technikáknál tartunk, izgalmas képek születhetnek akkor is, ha egy forgalmas kereszteződés fényeit örökíted meg ezzel a módszerrel. Ha pedig hozzám hasonlóan a bokeh szerelmese vagy, akkor a téli időszak biztosan tartogat számodra néhány csodás fotót :)

télen se veszítsd el az inspirációdat

4) Tudatosan készülj fel

Hideg van, sötét van, és amúgy is túl nyűgös vagyok ahhoz, hogy bármi értelmeset kitaláljak. Az ilyen és ehhez hasonló kifogásokat próbáld meg elkerülni, ebben pedig sokat segít, ha tudatosan felkészülsz a téli időszakra, és előre tervezel. Írj össze egy listát azokról a képekről, amiket szeretnél majd elkészíteni (itt van az én téli inspirációs listám, ha kell egy kis plusz löket :)), és hogy milyen körülmények és felszerelés kell hozzá. Ha van egy terved, könnyebben vedd majd észre a kínálkozó lehetőségeket arra, hogy megvalósítsd az elképzeléseidet.

5) Készülj a tavaszra!

Nem tudom veletek mi a helyzet, de sokszor előfordul velem, hogy egy jó fotó ötlet olyankor jut az eszemben, amikor az adott évszak nem megfelelő annak elkészítéséhez. Ha te is jártál már ebben a cipőben, akkor fontos, hogy valamilyen formában megjegyzed ezeket az ötleteket (írd fel egy füzetbe vagy a telefonodba), így nem merülnek feledésbe, amíg el nem jön az ideje a megvalósításuknak. Tervezd meg már télen a tavaszi képeidet – még az is lehet, hogy jót tesz az ötletnek, ha egy kicsit hagyod érni, formálódni :) Ha pedig most télen rászoksz erre, akkor egész évben folyamatosan ellátod majd magad jó ötletekkel!

Remélem tudtam nektek segíteni ezzel a bejegyzéssel, és sok-sok klassz képet csináltok majd az elkövetkező hónapokban! Írjátok meg a kommentben, hogy ti hogyan maradtok inspiráltak és mi az a fotós ötlet, amit biztosan megvalósítotok ezen a télen! :) 

(Visited 294 time, 1 visit today)