4+1 ifjúsági regény a felnőtté válásról

Ha visszanézem az idei nyári olvasmányaimat, akkor kétség kívül a fejlődés és felnőtté válás témája uralta az olvasmány listámat. Nem szándékosan válogattam össze így a könyveket, egyszerűen csak ezek kerültek a kezembe, és ha már egy ilyen szerencsés véletlenben volt részem, akkor gondoltam, veletek is megosztom ezt a kis gyűjteményt.

A magam részéről úgy érzem, hogy mindannyiunk számára voltak olyan meghatározó pontjaink az életben, amikor nagyot fordult velünk a világ, és ez az élmény végül meghatározó lett a személyiségünk fejlődése szempontjából. Valahogy törvényszerű, hogy a gyermek- és a felnőttkor határán éljük át a legerősebb ilyen élményeket, és hát ha valami, akkor ez szerintem mindenképpen regénybe kívánkozik. Lássuk, hogy milyen könyveket érdemes felcsapnotok, ha érdekel a téma!

Gergely Márta: Szöszi

Ez a könyv azért is nagyon különleges, mert igazából újraolvasás volt: általános iskolás koromban olvastam, és akkor lenyűgözőnek találtam. Igazából most is az, bár most már jobban érzékelem a kamaszos báját. Szöszi egy fiatal lány, aki – kamaszhoz illő módon – nem érdeklődik semmi “értelmes” iránt, folyton kirekesztve érzi magát, és úgy általában küzd a felnőtté válással. Ami ebben a könyvben engem nagyon megragadott az újraolvasás során, ahogy az írónő az elhivatottságról és egy adott szakmában való kiválóságról ír – legyen az fodrászat vagy cukrászat :)

Alessandro D’Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér

Ha szeretnél bepillantani egy tizenhét éves fiú fejébe, itt az alkalom. Először valószínűleg pont emiatt, elég furcsa volt a könyv stílusa, de aztán rá kellett jönnöm, hogy ez így hiteles: az teljesen normális, hogy egy kamasz az egyik pillanatban még az élet értelmén filozofál, kitalál hozzá valami béna hasonlatot, fél másodperccel később pedig már az aznapi focimeccsen izgul. Egy álom megkeresése a téma, és ahogyan ez átformálja a főszereplő fiú személyiségét.

Gayle Forman: Csak egy nap

Nagyon vegyes érzésekkel fogtam neki a könyvnek, mert nagyon akartam hogy jó legyen, és nagyon féltem, hogy nem lesz az. Végül teljesen mást kaptam, mint amit vártam, de ettől talán csak még értékesebb lesz. A komfortzónából való kimozdulásról szól, és arról, hogyan változtat meg egyetlen nap egy egész életet. Nagyon tetszett, ahogy lépésről lépésre láthatjuk azt, ahogy a főszereplő kinyílik, és környezete elvárásai helyett a saját útjára lép.

John Green: Papírvárosok

Rengetegen ostorozták ezt a könyvet, de én nem fogom. Egyrészt, ez színtiszta John Green, imádom a stílusát, a humorát és a karaktereit. Másrészt, annyira szépen felidézte a saját középiskolás éveimet, hogy arra nincsenek szavak. Szintén adott egy főszereplő, akit egy este eseményei kimozdítanak az addigi megszokott mederből, és átterelik egy olyan útra, ahol új tapasztalatok és rengeteg tanulság várja.

+1: Rainbow Rowell: Fangirl

Ez a könyv azért szerepel itt +1-ként, mert már félik készen volt ez a bejegyzés, amikor olvasni kezdtem, de ahogy egyre mélyebbre jutottam a történetben, tudtam, hogy abszolút bele fog illeni ebbe a listába. Ráadásul nagyon közel áll a téma a szívemhez, ugyanis 15-17 éves korom körül én is rajongtam a fanfictionért, plusz adott egy olyan közeget, amiben otthonosan mozogtam, és tök sok más fanfiction író barátnőm volt, és ez rengeteget segített abban, hogy ne legyen annyira nyomasztó, hogy amúgy az offline életben nehezebben boldogulok. Bár ma már a fanfic és ez a fajta bizonytalanság is nagyjából a múlté, abszolút a sajátomnak éreztem Cath történetét. Olvassátok el ti is, lehetőleg eredetiben, mert úgy az igazi :)

És ennyi lett volna ez a válogatás, remélem érdekesnek találtátok, és meghozza a kedveteket egy kis olvasásához :) Ha már volt szerencsétek valamelyik fenti regényhez, osszátok meg velem a véleményeteket róluk, vagy ajánljatok más hasonló témájú könyvet a hozzászólások között!

(Visited 393 time, 1 visit today)