4 jótanács a következő DIY projektedhez

DIY projekt

Nemrég a blogon található Csináld magad! bejegyzések száma átlépte az ötvenet. Azt hiszem, ez egy elég szép szám, és nagyon örülök, hogy ennyi DIY projekt leírását oszthattam meg veletek az utóbbi két és fél évben. Ma azt szeretném megmutatni nektek, hogy milyen alapelveket érdemes követni, mielőtt belevágotk a saját projektetek elkészítésébe. Ezek az általános jótanácsok alkalmazhatóak minden DIY darabra, és sokat segíthetnek neked abban, hogy a végeredmény olyan legyen, amilyennek az elején elképzelted.

1) Minden gyakorlás kérdése

Gyakran hallom másoktól, hogy mennyire szívesen belevágnának egy-egy kézműves projektbe, de nem érzik magukat elég ügyesnek hozzá. Nos, a jó hírem az, hogy ez fejleszthető, viszont senki sem kezdi úgy, hogy eleve fantasztikusan csinál mindent. Az új technikákat el kell sajátítani, az új alapanyagokat ki kell ismerni, és ki kell fejlődnie azoknak a készségeknek, amik egy-egy darab elkészítéséhez szükségesek. Az első projektek mindig kicsit esetlenek, hibásak, de rengeteget tudsz belőlük tanulni. Ha pedig a gyakorlat már megvan, onnantól sokkal magabiztosabban vághatsz bele egy újabb alkotásba.

2) Mérd fel magad, és válaszd a neked való projektet!

Az előzőhöz szorosan kapcsolódik, de fontos külön megemlíteni: mielőtt belevágsz egy új projektbe és beszerzel hozzá minden eszközt, gondold végig, hogy vagy-e már azon a szinten, hogy ténylegesen meg is valósítsd azt. A DIY blogokon természetesen sokszor egy ebédlőasztal elkészítése sem tűnik bonyolultnak, de ne feledd, hogy akik ezeket a bejegyzéseket írják, már több éves tapasztalattal rendelkeznek. Rengeteg olyan projekt van, amit teljesen kezdők is könnyen megvalósíthatnak, keresd meg ezeket a lehetőségeket! Haladj fokozatosan az egyre bonyolultabb dolgok felé. Ne feledd, hogy a tanulási időn nem lehet spórolni! Tartsd ezt szem előtt, és előbb-utóbb meg lesz az az ebédlő asztal is ;)

DIY projekt

3) Improvizáció helyett gondold végig!

Ha úgy vágsz bele valamibe, hogy van valami ködös elképzelésed, aztán majd lesz, ami lesz, akkor ne csodálkozz, ha végül nem a várt eredményt kapod. A projekt bonyolultságától függően érdemes akár komplett tervet készíteni, de az is sokat segít, ha fejben végigmész a folyamaton.

Tervezésnél nyugodtan rajzolj, keress DIY leírásokat, írj bevásárló listát, tájékozódj az alapanyagokat és eszközöket illetően az interneten. Ezek esetében fontos megjegyezni, hogy rengeteg olyan alapanyag van, amit csak akkor érdemes beszerezni, ha nem csak egyszer fogod használni őket (pl. textilfesték, ragasztópisztoly, pirográf, stb.). Egy ilyen kiadás előtt mindig gondold végig, hogy megéri-e az adott darab elkészítése a plusz költséget, illetve már most gyűjts néhány ötletet arra nézve, hogy hol fogod még felhasználni az adott eszközöket. A tervezési fázis eltarthat egy darabig, de – különösen bonyolultabb projektek esetén – később kifizetődik, mert sokkal kevesebb váratlan gikszerbe futsz majd bele.

4) Egy DIY projekt mindig készüljön céllal!

Az internet tele van zseniális ötletekkel, könnyen megvalósítható DIY projektekkel, és izgalmas új technikákkal. A bőség zavarában sokszor előfordul, hogy csak azt nézzük, hogy mi az, amit el tudnánk gyorsan készíteni, de nem gondolunk bele, hogy amúgy szükségünk van-e az adott dologra. Szép dolog az alkotás öröméért csinálni valamit, de ha nincs konkrét célunk az adott darabbal, akkor igazándiból lomokat és kacatokat gyártunk, amiktől utána még nehezebben válunk meg, hiszen a saját két kezünkkel készítettük! Szóval mielőtt nagy lendülettel belevágsz valamibe, gondold át: Fogom ezt használni? Szükségem van erre? Dekorációknál: szívesen dekorálnám ezzel hosszabb távon is a lakást? Ruha vagy kiegészítő: Fogom hordani? Illik a stílusomhoz? Ha igennel válaszolsz, akkor nem csak az alkotás öröme lesz meg, hanem a használaté is – számomra pedig pont ebben áll a DIY igazi szépsége.

Képek forrása: StockSnap & Pixabay

(Visited 211 time, 1 visit today)