Zabmorzsás almás süti

zabmorzsás almás

Ehhez a sütihez az eredeti receptet a Cupcakes and Cashmere blogon olvastam, és hát had összegezzem ennek apropóján a legnagyobb tanulságot az amerikai sütemény receptekkel kapcsolatban: kötelező bennük lefelezni a cukormennyiséget, máskülönben az ehetetlenség határát súrolóan édesek lesznek. Amikor először elkészítettem ezt a sütit, csökkentettem ugyan a cukor mennyiségét, de nekem még úgy is túlzás volt. A páromnak viszont tetszett a sütemény, így végül újra nekifutottam, ezúttal még durvábban csökkentve a cukor adagot. Jelentem, így már isteni finom ez a recept! Ősszel amúgy is előtérbe kerülnek az almás finomságok, így ha van időd egy picit szöszmötölősebb sütemény elkészítésére, akkor mindenképpen próbáld ki ezt a sütit!

zabmorzsás almás

Hozzávalók az alap tésztához:
● 1 bögre olvasztott vaj
● 1/4-ed bögre cukor
● 1 csomag vaníliás cukor
● 2 bögre liszt
● 1 csipet só

Keverd össze először a vajat, a cukrokat és a sót egy tálban, majd add hozzá a lisztet is. Az így kapott tésztát oszlasd el egy sütőpapírral kibélelt tepsiben – nyugodtan használd a kezdet is, hogy egyenletesen szét tudd nyomkodni az aljában. 150 fokra előmelegített sütőben 15 percig süsd, majd vedd ki, hogy hozzáadhasd az almát és a morzsát.

Hozzávalók az almás töltelékhez
● 3-4 db alma
● 2 csapott evőkanál liszt
● 2 evőkanál cukor
● 1-2 teáskanál fahéj
● 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió

A meghámozott almákat vágd vékony szeletekre, és szórd bele egy tálba, ahol beleforgathatod a lisztes, cukros, fűszeres keverékbe. Ezután rendezd el szépen a szeleteket a félig sült tésztán.

zabmorzsás almás

Hozzávalók a morzsához:
● 1 bögre zabpehely
● 1/3 bögre barna cukor
● 1/2 teáskanál fahéj
● 1/3 bögre liszt
● 2/3 bögre lágy vaj

Egy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a fahéjat és a zabpelyhet, majd pis darabokra vágva add hozzá a vajat is. Villával nyomkodd össze az egészet, hogy a vaj elelegyedjen a keverék többi részével. Ha már összeállít, morzsold rá az egészet az alma tetejére, és tedd vissza a tepsit a 180 fokra melegített sütőben, és süsd kb. 30-35 percig, amíg a tetején a morzsa aranybarna és enyhén ropogós lesz. A sütőből kivéve egy órát kell pihentetned, mire szeletelhető lesz.

Nekem ez a kedven almás sütemény receptem jelenleg. Ha kipróbáltátok a receptet, vagy megakarjátok osztani a ti legjobb almás recepteteket, akkor írjatok egy hozzászólást a tapasztalataitokról! :)

További bejegyzések