Az örök kedvenc sajtos süti

A mai nap megosztok veletek egy darabka családi hagyományt. Lehet hogy már ismeritek is ezt a receptet, és ti is készítitek különböző formákban, hiszen egy nagyon egyszerű sajtos sütiről van szó. A nagymamám szinte minden családi ünnepre elkészítette, ezt vittem minden évben az általános iskolai farsangra, anyukám is ezzel várja a vendégeket, idén ősszel pedig a munkahelyi csapatépítő napra is elkészítettem. Emellett a rokonság több tagjánál is felszokott bukkanni különböző formájúra szaggatva. Igazi nagy kedvenc, nem lehet leállni vele – de nem is kell, mert egy adag tésztából hatalmas mennyiséget lehet sütni :)

Hozzávalók a tésztához:
• 25 dkg margarin
• 25 dkg liszt
• 25 dkg reszelt trappista sajt
• 2 tojás sárgája
• csipet só
• késhegynyi sütőpor

A hozzávalókat egy tálban összegyúrom, gombócot formázok belőle, majd egy éjszakát hagyom hideg helyen pihenni. Másnap a tésztát lisztezett deszkán néhány milliméter vastagságúra nyújtom (kb. mintha linzert készítenék), majd tetszőleges formájúra szaggatom. A kiszaggatott süteményeket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom (lehet sűrűn rakni, nem nőnek nagyot), a tetejüket megkenem tojásfehérjével, és megszórom napraforgómaggal (ezt lehet helyettesíteni dióval, földimogyoróval vagy szezámmaggal is – legyetek kreatívak nyugodtan :)). Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg pirulni nem kezd a tészta.


További bejegyzések