10 különleges könyv, amit 2016-ban olvastam

2016-ban olvastam

Eljött az év vége, és vele együtt az immár hagyományos könyves összefoglaló ideje is (bizony, volt ilyen  2014-ben és 2015-ben is). Akit érdekel, Molyon bővebben is megnézheti, mi az, amit 2016-ban olvastam. Ebben az évben kevesebb olvasmányra volt időm, mint korábban (üdv, teljes munkaidős állás!), és aggódtam is, hogy így nem lesz megfelelő anyagom egy évértékelős poszthoz. Szerencsére az időhiány feljebb emelte nálam a könyvekkel kapcsolatos minőségi igényeimet: rengeteg régóta halogatott könyv került le a várólistámról, és alaposan megválogattam, mibe kezdek bele. Így kevesebb csalódás ért (azért nullára levinni persze nem sikerült), és végül könnyedén összeállíthattam egy olyan listát, amibe tíz igazán különleges könyv került. A sorrend idén is időrendi!

1) Lakótárs kerestetik! (Marie-Aude Murail)

Ez volt az első könyv, amit elolvastam az idén, és ennél jobban nem is indíthattam volna az évet. Februárban egy teljes posztot szenteltem a szerző két magyarul megjelent könyvének. Bájosak a szereplők, szívmelengető a történet,  ami kicsit humoros, kicsit szomorkás, de mindenképpen tele van szeretettel.

2) Három ember a hóban (Erich Kästner)

Kicsit az előző könyvhöz hasonlítanám, mert ugyan felnőttek szerepelnek benne, mégis olyan kis gyerekes az egész történet. Ha valami könnyed, szórakoztató és szerethető olvasmányra vágysz, akkor ne keresgélj tovább, mert ez komikus téli történet éppen ilyen. Korábban az antikvár könyveimről szóló bejegyzésben már írtam róla.

3) Tíz kicsi néger (Agatha Christie)

Talán ez Agatha Christie legismertebb és legjobb krimije. Amellett, hogy remek olvasmány volt, azért is került fel erre a listára, mert úgy gondolom, hogy krimiolvasók számára ez a könyv alapmű – még én sem értem magamat, hogy miért csak 2016-ban olvastam el.

4) Hová álljanak a belgák? (Fehér Klára)

Fehér Klára örökre a kedvencem marad. Nagyon komoly, nagyon szomorú – kicsit olyan, mintha a Bezzeg az én időmben párja lenne, csak ez már nem a kamaszoknak szól, hanem felnőtteknek. Már korábban kifejtettem, hogy biztosan rengeteg életrajzi elem van benne, de egy normális, részletes életrajz hiányában ez inkább csak az én spekulációm marad.

5) Ezüsthíd (Helena Silence)

Ez a könyv egy sorozat második kötete, és egészen különleges indok miatt került ide. Ez első rész (Enigma) egy kellemes, enyhén paranormális ifjúsági regény – nem rossz, de nem is annyira kiemelkedő, de egy elsőkönyves szerzőtől egész ügyes teljesítmény. Az Ezüsthíd során viszont az írónő akkora fejlődést mutatott, mind a karakterek terén, mind a történet kidolgozottságában, hogy csak lestem. Le a kalappal előtte!

6) Az időutazó felesége (Audrey Niffenegger)

Nagyon sok ideje halogattam az elolvasását, mert őszintén nem számítottam rá, hogy ennyire jó lesz majd. Tetszett az időben ugrálás, a főszereplők kapcsolatának fejlődése, a könnyed humor és a komolyabb részek egyaránt. Ha egy igazán egyedi romantikus történetre vágysz, akkor mindenképp olvasd el.

7) Fangirl (Rainbow Rowell)

A felnőtté válásról szóló gyűjteményemben már helyet kapott ez a könyv, nem véletlenül. Ha valaha volt közöd bármilyen fanfiction közösséghez, akkor ez a könyv benned is kellemes, ismerős érzéseket fog kelteni. Nagyon tetszett, ahogy a történet során a visszahúzódók, fantáziavilágban élő főhős egyre jobban és jobban kimerészkedik a csigaházából.

8) A marsi (Andy Weir)

Ez a könyv zseniális, abszolút kiérdemelte azt a hype-ot, amit körülötte csaptak. Ha két szóval kell jellemeznem, akkor humoros és tudományos. Ha eddig azt hitted, hogy a biológia, a fizika és a kémia távol állnak tőled, akkor olvasd el ezt a könyvet, mert tuti, hogy megváltozik a véleményed, plusz garantáltan felkészít arra, hogyan élj túl a Marson több száz napon keresztül.

9) Für Elise (Szabó Magda)

Idén sorra került végre ez a könyv is, amit már nagyon régóta szerettem volna elolvasni. Ha szereted Szabó Magdát, akkor ez egy igazi ínyencség, ugyanis amellett, hogy hozza azt a szintet, amit a legtöbb regénye, ez az ő saját történetét meséli el. Én imádtam, ráadásul sok háttérinfót árul el a könyveiről.

10) Veled minden hely ragyogó (Jennifer Niven)

Őszinte leszek, nem ezt vártam ettől a címtől és ettől a borítótól. Sokkal több ez a könyv annál, mint aminek látszik. Számomra jól beillik azon könyvek közé, amiket 2016-ban olvastam és a felnőtté válásról szólnak, azok közül is a komolyabb típusba. Ha egy igazán különleges ifjúsági regényre vágysz, komoly témával, akkor ezt mindenképpen olvasd el!

Számomra ezek voltak a 2016-os év legmeghatározóbb olvasmányai. Ti ismeritek valamelyiket? Mit gondoltok róluk? Nektek melyek voltak a legkülönlegesebb könyvek 2016-ban? A válaszokat várom kommentben! :)

(Visited 438 time, 1 visit today)