Fűszeres cukor a reggeli kávéhoz

Minden a Lidlben kezdődött, a kávé ízesítővel. Amiről kiderült, hogy igazából fűszeres cukor, és csodára képes a reggeli kávéval. Viszont mégis csak fűszeres cukor, na. Sajnáltam volna rá a pénzt még egyszer.

Gondoltam, ha elfogy, csinálok sajátot. Nem tűnt nagy kunsztnak, és valóban nem is az. Pontosan az kell hozzá, ami a nevében is benne van: cukor és fűszerek. Én kísérleti jelleggel csináltam egy kis befőttesüveggel (olyannal, amiben az Erős Pistát meg a hasonlókat árulják), ebbe kb. 15 dkg cukor fér. Ehhez adtam hozzá egy fél vanília rúd kikapart belsejét és magát a fél héjat is, kisebb darabokra vágva, plusz egy-egy csapott teáskanál őrölt fahéjat és szegfűszeget. Mindez mehetett a késes aprítóba (éljen a botmixer, aminek 3 különböző feje van!), és addig őröltem, amíg a vanília héj darabkái egészen aprók nem lettek. Beletöltöttem a befőttesüvegembe, és két hétre eldugtam a spejzba, hogy az ízek nyugodtan összeérhessenek.

A kávé ízesítéséhez mindenkinek érdemes kitapasztalni a saját ízlésének megfelelő arányokat, én általában csak egy picit hintek a fűszeres cukorból a sajátomba, és teszek mellé sima cukrot is. Néha egy-egy teáskanálnyival belerakok süteményekbe is, vagy a forrócsokimat dobom fel vele. Gasztro ajándéknak is nagyon jó lehet :)

További bejegyzések