Keksz aszalt meggyel és csokival

Emlékeztek még a citromos-gyömbéres kekszreceptre? Na, ez igazából ugyanazzal az alappal operál, csak az ízesítés változik (de az aztán teljesen átformálja az egész végkifejletet). Szeretem, ha van egy jó kiindulási alapom – muffinból már évek óta mindig ugyanazt a receptet variálgatom, és most azt hiszem, megtaláltam ezt kekszben is :) Azért emlékeztetőül leírok minden hozzávalót, meg az elkészítést is részletesen – biztos, ami biztos.

Hozzávalók:

● 25 dkg liszt
● 15 dkg vaj
● 9 dkg cukor
● 2 db tojás
● fél csomag sütőpor
● 1 csomag vaníliás cukor
● 2 evőkanál kakaópor
● aszalt meggy (ízlés szerint)
● étcsokoládé (kb. fél tábla)

Egy tálban kézi habverővel összekeverem a tojásokat, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd ehhez adom hozzá az olvasztott vajat. A lisztet, a sütőport és a kakaót egy másik tálban keverem össze, majd hozzáadom a másik tálban lévő híg masszához. Nagyjából összekeverem őket (itt már nem volt elég a kézi habverő, kőkemény izommunkát kellett bevetnem és puszta kézzel összegyúrnom a tésztát), és hozzáadom a meggyet és az apróra tört csokit is. Egy nagy gombócot gyúrok az egészből, majd egy órára beteszem a hűtőbe állni.

Ha letelt az idő, a masszából kis golyókat formálok. Most egy kicsit összenyomtam őket, mielőtt a sütőpapírral bélelt tepsibe tettem volna, hogy jobban elterüljenek, és “keksz-szerűbb” formájuk legyen – ahogy látjátok, a végeredmény meglehetősen szabálytalan lett :D 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütöm őket – már illatról lehet sejteni, ha készen van :)

További bejegyzések