Szűrd ki a zajokat!

Újabb produktívan dolgozós bejegyzés! :) Azt hiszem, már észrevettétek ti is, hogy nagyon szeretem ezt a témát, órákig tudnék róla beszélni. Ebben a postban arról írok nektek röviden, hogyan teremtsetek nyugodt, zajmentes környezetet.

Ahogy én látom, sokkal könnyebb úgy koncentrálni, ha nem zavarnak be fölösleges zajok. Akár munkáról, akár tanulásról vagy valamilyen alkotó tevékenységről, esetleg csak szimpla pihenésről van szó, fontos, hogy a különféle zajok ne vonják el a figyelmünket arról, amit éppen csinálunk. Sok embert ismerek, akinél mindig be van kapcsolva a tévé vagy a rádió, mert kell a háttérzaj. Egy monoton tevékenységnél ez nem is feltétlenül probléma, a gond akkor kezdődik, amikor valamire ténylegesen koncentrálnod kéne, miközben a háttérben épp megy a híradó. Szóval az első lépés, ha valamire tényleg oda akarsz figyelni: nincs tévé, nincs zene.

A csönd a legjobb. Ha gépnél vagyok, általában a laptopomról is leveszem a hangot, így nem fog pittyegni, ha valaki rám ír Skype-on, vagy a vírusirtó frissítette magát. Igyekszem úgy intézni, hogy ilyenkor csak telefonon legyek elérhető: a hívásoknak és az SMS-nek van hangja, minden más értesítés azonban teljesen csöndben érkezik, és csak akkor foglalkozom velük, ha van időm rá. Ha még ezt is kevésnek érzed, érdemes lehet a telefont is úgy beállítani, hogy csak azok érhessenek el ilyenkor, akik tényleg fontosak, vagy akiktől éppen hívást vársz.

Persze az, hogy te megszünteted a fölösleges háttérzajokat, nem garantálja automatikusan a csendet. Az utcáról vagy a szomszédoktól átszűrődő hangok is elvonhatják a figyelmedet, és sokszor még fel is idegesítenek, ami szintén nem túl szerencsés, ha fókuszálni vagy pihenni szeretnél. Az ilyen esetekben érdemes feltenni a fülhallgatót, és valami semleges alapzajt kiválasztanod. Nekem az egyik kedvencem erre az esetre a Rainy Mood oldala, ahol a zápor nyugtató hangját hallgathatod végtelenítve – sokkal jobb, mint a szomszéd porszívózása :) Az a jó benne, hogy viszonylag hamar hozzá lehet szokni, nem idegesít vagy zavar, viszont a fülhallgatónak köszönhetően kizárhatod vele a zavaró hangokat. Ha pedig unod az esőt, átválthatsz a Noislira, ahol sok-sok különböző hang közül választhatsz, és akár kombinálhatod is őket (én itt is az esős időt szeretem a legjobban, de az erdő és a vonat hangja is tetszik).

Ennyi volna az egész :) Ti mihez kezdtek a zajokkal? Mi az ami a legjobban zavar, és mit teszte azért, hogy kiszűrjétek?

Kép forrása: splithire.com

(Visited 182 time, 1 visit today)

További bejegyzések