Gyömbéres-fahéjas almás pite

Van a kertünkben egy almafa, ami savanyú zöld almákat terem. De olyan igazán, ehetetlenül savanyúakat. Mivel magában az ilyesmit kevesen szeretik, a fa viszont terem, a helyzet megoldásért kiált. Nálunk évek óta sütibe megy a savanyú alma.

Ezt a receptet tavaly nyáron próbáltam ki először, akkor teljesen pite-lázban égtem. Mindenféle gyümölcsből pitét akartam csinálni. Amikor a Gomb Kávézóban jártunk, és megkóstoltam az ő gyömbéres almás pitéjüket, azonnal rájöttem, hogy valami ilyesmit nekem is sürgősen be kell emelnem a repertoáromba. Utána néztem hát a gyömbéres almás pite recepteknek, és végül a sok különböző verzióból ezt hoztam össze:

Hozzávalók a tésztához:

  • 250 g liszt
  • 90 g cukor
  • 1 nagy tojás
  • 125 g vaj vagy margarin

Első körben összedolgozzuk a vajat, a cukrot és a tojást. Ha előrelátóak vagyunk, és a vajat hamarabb kivesszük a hűtőből, hogy kellemesen lágy legyen, mire a tésztába rakjuk, azzal némi izommunkát spórolhatunk (szerencsés robotgépesek ennél a résznél behozhatatlan előnnyel rendelkeznek). Ha kész van, hozzáadjuk a lisztet. Én csak az első pár egyengető mozdulatnál erőlködtem a fakanállal, utána nekiestem kézzel, és addig gyúrtam, amíg helyes ki labda nem lett belőle. A tésztalabdát fóliába csomagolva fél órára száműzzük a hűtőbe.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 50 dkg savanyú alma
  • 7-9 dkg cukor
  • 0,5 kávéskanálnyi őrölt gyömbér
  • 2 kávéskanálnyi őrölt fahéj
  • kis citromlé

Az almát megmossuk, meghámozzuk, majd kis szeletekre vagy kockákra vágjuk. Ezután az almát összekeverjük a cukorral, a fahéjjal, a gyömbérrel és a citromlével (max. egy evőkanál). Tuti tipp: én előre összekevertem egy kis tálban a cukrot a fahéjjal és a gyömbérrel, így sokkal szebben eloszlottak a fűszerek az almán. Ha ráöntöttük mindezt, az almát jó alaposan megforgatjuk, hogy biztosan mindenhová jusson a cukorból és a fűszerekből.

Ennyi idő alatt nagyjából le is telik az a fél óra, amiben a tésztának pihennie kellett. Elővesszük a hűtőből, 1:2 arányban szétválasztjuk, és a nagyobb adagot alaposan meglisztezett deszkán kinyújtjuk, majd a kivajazott pite formába (vagy nagyobbacska jénaiba, tortaformába, esetleg kicsi tepsibe) simítjuk. Beletesszük az almás tölteléket, majd a széleken lelógó tésztából peremet formázunk. A maradék tésztát is kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, és rátesszük a pite tetejére, hogy szép rácsos legyen. Ha kész van, tojással megkenjük a tésztát.

A pitét előmelegített sütőben kb. 180 fokon sütjük, amíg szép barna nem lesz a tésztája. Ha készen van, megvárjuk míg kihűl, és csak ezután vágjuk fel.

További bejegyzések