Variációk zabkására

Ideje bemutatnom nektek a legújabb társamat a korai reggeleken: a zabkását. Én azt a fajtát csinálom, amit hagyni kell éjjelre állni a hűtőbben – ennek megvan az a határozott előnye, hogy reggel már csak néhány dolgot kell hozzádobni, de amúgy alig van vele macera. Ráadásul nagyon laktató, én simán kibírom vele ebédidőig, anélkül, hogy megéheznék.

Lássuk az alapot:

Az én étvágyamnak kb. 4 evőkanál zabpehely és 1-1,5 dl tej felel meg. A Kedvesnek szoktam vízzel és kefirrel is csinálni – állítólag úgy is finom :) A tejet és a zabot összekeverem egy müzlis tálban, egy kistányérral letakarom, és mehet a hűtőbe. Amíg én alszom, a zab szépen megszívja magát a tejjel :)

Aztán jöhet a reggel és az ízesítés! A kedvenc kombinációimat gyűjtöttem nektek össze, hogy legyen miből ötletet meríteni :)

1. Szilvás-fahéjas zabkása

Reggel a kész zabkásához felszeletelek apró darabokra 3-4 szem friss szilvát (vagy dobok bele egy kisebb marék aszaltat), teszek hozzá egy nagy evőkanál mézet, és meghintem fahéjjal. Mivel idén bőségesen el voltunk látva szilvával, ez lett az idei ősz slágere nálam :D

2. Meggy-csoki-kókusz

Ez egy igazi csemege :) A zabkásához hozzáadok fél evőkanál cukrozatlan kakaóport, egy evőkanál kókuszreszeléket, egy evőkanál mézet, és egy kis marék aszalt meggyet. Durván jó :)

3. Banános-kókuszos

Meglepően jó párosítás – egy banán felkarikázva és egy púpozott evőkanál kókuszreszelék. Az eredmény isteni. Én ebből inkább kihagynám a mézet, hiszen a banán önmagában is elég édes.

4. Almás-fahéjas zabkása

Egy kisebb almát megpucolsz, és kis kockákra vágsz, és hozzákevered a zabhoz. Jön a szokásos méz meg a fahéj, és már kész is. Nekem nagyobbacska almák voltak itthon mostanában (és reggel hámozni is lusta voltam), de nem gond, azt is beletettem – jól jön az a többlet vitamin reggelente.

5. Sárgabarack télen-nyáron

Egyetlen hozzávaló: sárgabarack lekvár! Keverj a zabkásádhoz 1-2 evőkanállal, kutyuld jól össze, és élvezd :) Talán ez a leggyorsabban elkészülő változat az itt felsoroltak közül – leszámítva persze azokat az eseteket, amikor fél órát kell hadakozni a lekvárosüveg kinyitásával :D

Nos, ezek voltak az én kedvenceim, de természetesen folyamatosan dolgozok új kombinációkon. Az alap nálam az, hogy abból gazdálkodok, amit otthon találok, a zabot leszámítva semmit nem veszek úgy a boltban, hogy na, ez majd milyen jó lesz a zabkásába. Légy kreatív; lefogadom, hogy a te konyhádban is egy csomó dolog van, amivel igazán finom reggelit készíthetsz magadnak :)

(Visited 310 time, 1 visit today)

További bejegyzések