Tortilla


Nagyon sok gyorsétteremben kaphatunk tortilla tekercset vagy valamilyen wrappot. Egy csomó ideig eszembe sem jutott, hogy ezek nem is annyira bonyolult ételek, amiket akár otthon is simán összedob az ember ebédre vagy vacsorára. Ha nincs Zsebcica blogja, ahol ezt a receptet találtam, talán máig nem ébredek rá erre. Már az első alkalommal nagy sikert aratott a tortillám. Igazi élmény, amikor az asztalnál mindenki maga állíthatja össze a saját tekercsét, de a tortilla remek lehet piknikre vagy csomagolt ebédnek is.

A tortilla tészta elkészítése nem egy nagy ördöngösség; az alábbi összetevőkből kb. 8-10 db jön ki (serpenyő méretétől függően):

  • 450 gramm liszt
  • 4 evőkanál oliva olaj
  • 1 kávéskanál só
  • 1/2 csomag sütőpor
  • kb. 2 deci langyos víz

Először összekeverjük a lisztet a sóval és a sütőporral, majd hozzáadjuk az olajat, és a víz fokozatos adagolása mellett elkezdünk tésztát gyúrni belőle. Csak annyi vizet öntsünk hozzá, amennyit a tészta felvesz, szóval lehet, hogy több vagy kevesebb lesz 2 decinél. Az összegyúrt tésztát tizenöt percig pihentetjük (nem kell hűtőbe tenni).

Ha letelt a tizenöt perc, a tésztából maréknyi gombócokat csípünk le, amit kicsit átgyúrunk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk, amilyen vékonyra csak tudjuk. Ezután a tortillának mindkét oldalát serpenyőben, közepes lángon, zsiradék nélkül mindkét oldalát megsütjük.

Voilà! Kész is van, kezdhetjük tölteni! Én általában egy fűszeres csirkemell + saláta kombó mellett teszem le a voksomat, de a lehetőségek igazából végtelenek. Tehetünk bele maradék húsokat, például rántott húst vagy fasírtot feldarabolva, de sült bacon szeletekkel is próbálkozhatunk. Zöldségekből szinte bármi mehet, amit szívesen fogyasztasz (nálam saláta, uborka, paradicsom, répa a nyerő), és dobhatsz mellé egy-két szelet sajtot is. Ha valami jó kis szószt is kitalálsz hozzá, attól csak jobb lehet :)

Ti mit raktok bele?

További bejegyzések