Tejszínes-zöldséges tészta és a végtelen lehetőségek

Oké, vallomás következik: valószínűleg a kelleténél jóval többször lyukadok ki ott, hogy végül tejszínes zöldséges tésztát főzök. Enyhítő körülmény, hogy nem is főzök naponta – hetente max. 1-2 alkalom az, amikor valami jelentősebbet alkotok a konyhában. Szóval tényleg ne úgy képzeljétek, hogy minden második nap ez kerül az asztalra. De más ételekhez képest kimagaslóan sokszor van menün.

Minderre persze van ésszerű magyarázatom. Az első az, hogy ez a tészta finom. De tényleg. És úgy falok be egy rakás zöldséget, hogy közben nem érzem magam nyúlnak. Szóval finom és egész egészséges. Emellett, nagyon jó a maradék zöldségek és félzacskó tészták eltüntetésére, amik csak nem akartak addig elfogyni. Ja, és gyorsan és egyszerűen elkészül, nem kell neki sok idő. Tele van előnyökkel. Hát csoda, hogy ennyire szeretem? :)

Szóval mi kell bele?

Az alap: tészta, főzőtejszín, só, bors és ZÖLDSÉG.

És hogy ezen kívül mi megy bele, azt a fantáziádra bízom :) De azért adok néhány ötletet:

  • Nem tudom kinek mennyire jön kapásból, ha a zöldségeken gondolkodik, de: hagyma! Vörös vagy lila. Vagy újhagyma. És fokhagyma. Nekem határozottan kell bele valami hagyma :)
  • A húsevőknek is kedvezhetünk, ha teszünk bele bacon kockákat, vagy maradék sült húst.
  • A tejszínes szószhoz adhatunk reszelt sajtot, de az elkészült tészta tetejére is szórhatjuk tálalás előtt.
  • És nyilván fűszerezésben is lehet bátrabbnak lenni. Én ennél az ételnél szeretek csak só-bors kombóra szorítkozni, de ez ne vegye el senkinek a kedvét a kísérletezéstől.

Az elkészítésről röviden (ez függ attól is, hogy végül mit teszel bele): kevés olajon megpirítom a hagymát, aztán megy hozzá a hús (ha van) és a zöldségek. Hagyom hogy összemelegedjenek, aztán nyakon öntöm őket a tejszínnel (én alacsonyabb zsírtartalmút használok, mert a tészta úgyis beszívja a nagy részét, és szeretem, ha nem csak frissen van leve), sózom, borsozom. Megvárom, amíg rotyogni kezd, és utána nem sokkal lezárom. Jó alaposan összekeverem a főtt tésztával, és már mehet is a tányérra.

Ahogy láthatjátok, a kombinációk száma végtelen :) A legutóbbi alkalommal répa, brokkoli, paprika, lila hagyma, paradicsom, fokhagyma és egy kis füstölt sajt került bele. Nektek mi a kedvenc összeállításotok? :)

További bejegyzések