Kollégiumi túlélő kalauz

Két évig voltam kollégista, megtapasztaltam a jó és a rossz oldalait is. Ha te is most kerültél kollégiumba, talán találsz itt pár hasznos dolgot, ami megkönnyítheti a másokkal való együttélést :)

Először is, néhány dolog, amit a kollégiumi élet előnyeiről tudni kell:

 • A közösség. Mindig van körülötted valaki, akivel lehet dumálni, és aki kb. ugyanabban a helyzetben van, mint te, ezért tök jól tudjátok támogatni egymást. Van kivel megbeszélni, hogy melyik tanárhoz érdemes bejárni matekra, és van cinkostársad, akivel együtt nem mentek be a reggel nyolcas előadásra :)
 • Közös tanulás. Ez kicsit az előző ponthoz tartozik, de olyan hasznos, hogy külön pontot érdemel :) Ha nem megy egy feladat, csak megkérdezed a szobatársad, vagy átkopogsz a szomszédba, és a segítség máris ott van.
 • Közel van a sulihoz. Na jó, nem mindig, de azért a legtöbb kollégiumról elmondható, hogy nem kell átkelned a fél városon ahhoz, hogy eljuss a suliba. (Én két évig laktam egy olyan helyen, ahol az iskolát és a kollégiumot egy folyosó kötötte össze. Volt, hogy papucsban mentem át megnézni a ZH-m eredményét.)
 • Olcsó. Egy albérleti szoba/ágy töredékéért lakhatsz a kollégiumban.

És akkor most a sok pozitív tulajdonság után lássuk az árnyoldalt:

 • Nincs igazi privát szférád. Egy nagyon kicsi szobába lesztek összezárva, rendszerint pont egyel többen, mint ahány ember számára az a szoba még kényelmes tud lenni. Valószínűleg ritkán leszel egyedül – ami néha eléggé őrjítő tud lenni.
 • Kicsi a hely. És nem csak az együttélésre, hanem mindenre. Jól kell sakkoznod a rendelkezésre álló hellyel, mert a fölösleges kacatok kiszoríthatják azt, amire igazán szükséged van. Még így is előfordul, hogy minden fajta evőeszközödből csak egyetlen egy van, mert többet egyszerűen nem tudnál hová rakni.
 • Nem vagy teljesen a magad ura. Igaz, ez kollégiumtól is függ, de összességében elmondható, hogy a kollégium valahol félúton van a szüleiddel lakás és a saját albérlet között. Azaz még ha önállóbb is vagy, a kollégium valószínűleg megszabja, hogy mikor és mennyi látogatót fogadhatsz, vagy azt, hogy milyen elektronikus kütyüket tarthatsz a szobádban.

Mindezek alapján tudod mérlegelni, hogy mennyire való neked a kollégium. Persze az is lehet, hogy nem mérlegelés tárgya, mert egy albérletet nem tudsz megengedni magadnak. Akármi is legyen az, ami arra késztet, hogy beköltözz egy koliba, az alábbi tippek remélhetőleg a segítségedre lesznek:

 • Tartsátok tiszteletben egymást. Nem biztos, hogy mindenkinek megszokott az, hogy egy vagy több másik emberrel osztja meg a szobáját, és persze nem vagyunk egyformák. Tudj olvasni a jelekből, vedd észre, ha csöndre vagy nyugalomra van szükségük – tanulós vagy betegeskedős időszakokban ez duplán fontos!
 • A szoba tisztasága közös felelősség, de egyenként is jellemez titeket. Üdv a szülők nélküli világban, ahol neked kell rendet tartani magad körül. Ügyelj a szoba tisztaságára, és ha kell, beszéljétek meg a szobatársaiddal, hogyan osszátok fel egymás között a munkát. Lehet arra várni, hogy a többiek takarítsanak helyetted, de ha egy csoporttársad felugrik hozzátok, akkor nem azt fogja kérdezni, hogy kinek kellene a héten felsöpörnie, csak magában megjegyzi, hogy mekkora porcicákat lát a padlón.
 • Vékonyak a falak – szóval óvatosan a zajjal és a zenével. Légy tekintettel másokra is, hiába van rá lehetőséged, hogy sokáig fent maradj, és éppen bulis-zenés kedvedben vagy. Lehet, hogy az alattad lakó meg hatkor kel, és igazán örülne, ha kialudhatná magát. A fülhallgató elengedhetetlen kelléke a kollégiumi életnek – már csak a szobatársaid érdekében is.
 • A közös helyiségeket is kezeld úgy, mint a saját szobádat. Más szóval: a közös fürdőszobában, konyhában, társalgóban ne hagyj szemetet, és ha összepiszkítasz valamit, takaríts fel magad után. Lehet, hogy van takarítónő, aki napi egyszer takarít, de a köztes időben a kollégium lakói vigyáznak a tisztaságra. A te érdeked is, hogy a konyhában délben is és este is ugyanúgy lehessen főzni – és közben ne ragadj a padlóhoz a mocsoktól.
 • Tájékozódj ágynemű ügyben. A mi kolinkban volt lehetőség a gondnokságtól ágyneműt igényelni, minden fajta plusz költség nélkül. Így nekem nem kellett törődnöm annak a kimosásával, csak a megadott időpontban le kellett mennem az ágynemű tárolóhoz cserélni. Szerintem tök kényelmes dolog :)
 • Próbálj meg nem összeveszni a szobatársaiddal. Lehet, hogy olyan emberekkel hoz össze a sors, akikkel nem különösebben szívlelitek egymást. Mégis törekedj arra, hogy ennek ellenére is megmaradjon köztetek a békesség. Ne szólj be, és ne kiabálj! Ha valamiben úgy érzed, hogy nincsenek tekintettel rád, akkor kérd meg őket normálisan, és magyarázd el, miért fontos az adott dolog neked (pl. miért fontos neked, ha kicsit korábban lenne a lámpaoltás, vagy hogy miért ne hallgassanak zenét fülhallgató nélkül).
 • Egy szemmaszk és füldugó csodákra képes. Egy kollégium sosem alszik teljesen, és ez ellen sajnos nem sokat tudsz tenni. Ez a két eszköz praktikus lehet, ha muszáj kialudnod magad.
 • Szerezz be egy lábtörlőt! Hidd el, fele annyi mocskot fogtok bevinni így a szobába, mint nélküle.

Kép forrása: unprofound.com

(Visited 309 time, 1 visit today)

További bejegyzések