12 egyszerű tipp kezdő fotósoknak

Talán van köztetek olyan, aki most az ünnepek alkalmából dönt úgy, hogy végre beszerzi a hőn áhított fényképezőgépet. Akár így van, akár nem, mindenképp szerettem volna egy lelkesítő cikket írni azoknak, akik még csak kacérkodnak a fotózással. Amikor elkezdtem egyre jobban érdeklődni a fényképezés iránt, egy egészen más világ tárult a szemem elé – hirtelen minden szép és érdekes lett. Épp ezért, már azt is nagyon jó ötletnek tartom, ha valaki csak hobbiként belevág a fotók készítésébe. Elsősorban nekik, lelkes amatőröknek szól most ez a cikk :)

Ha a tökéletes kép titkát kutatod, sajnos nem tudok segíteni – mélységesen egyetértek Ansel Adamsszel, aki szerint “There are no rules for good photographs, there are only good photographs.” Az alábbi apró tippek leírásánál is ezt tartottam szem előtt.

1. Bízz magadban!
Igen, ez most akár valami rossz reklámból is jöhetne :D De amit tudnod kell, hogy most kezdő vagy – ha nem úgy sikerülnek a képeid, ahogy elképzelted, az ezért van. Egyszer minden profi kezdő volt, és valószínűleg ők is ugyanúgy rengeteg rossz képet csináltak kezdetben. Mindenkinek, így neked is szükséged van időre ahhoz, hogy valamiben fejlődjön. Valakinek csak hónapok kellenek, valakinek évek, de abban biztos vagyok, hogy meg fog történni valamikor :) Maradj pozitív, és adj időt magadnak, hogy megtaláld a saját receptedet a jó képekhez.

2. Nem a gép teszi a fotóst
Nem kell feltétlenül egy méregdrága fényképezőgép ahhoz, hogy jó képeket csinálj. Ismertem egy lányt DeviantArton, aki fantasztikus képeket lőtt egy kis kompakt fényképezőgéppel – sokszor sokkal hangulatosabbakat és ötletesebbeket, mint mások egy tükörreflexes masinával. Természetesen, egy jó géppel sokkal több lehetőséged van arra, hogy azt a képet készítsd el, amit megálmodtál, de ha épp nem tudsz megengedni egy drága fényképezőgépet magadnak, az nem jelenti azt, hogy ne lenne rá esély, hogy szép képeket készíts.

3. Ne várj!
Az előzőhöz kapcsolódva: ha folyton azon keseregsz, hogy a mostani géped szörnyű, bonyolultak a beállítások vagy nincs sok időd képeket készíteni, akkor sosem jutsz egyről a kettőre. Hagyd a kifogásodat, és vágj bele azzal, amid most van. A kevés idő is több a semminél, a tudásod minden apró újdonsággal fejlődik, és már akkor is sokat tanulhatsz a fotózásról, ha csak a telefonoddal csinálsz képeket.

4. Ismerd a felszerelésedet!
Először azt akartam tanácsolni, hogy használj manuális módot az automata helyett, de aztán eszembe jutott, hogy mennyire volt a kis kompakt fényképezőgépem manuális módja kezelhető: szinte semennyire. Egy telefonnál pedig még csak lehetőség sincs ilyesmire. Szóval hagyjuk a manuál módot, helyette javaslom, hogy fedezz fel minél több beállítási lehetőséget, amire a kütyüd képes. Még az egyszerű kompaktokkal is sok különféle módban tudsz fotózni (portré, makró, tájkép, stb.), állíthatsz a vakunk, ismerkedhetsz a képernyő beállításokkal, amik a komponálást segítik, és még sok más. Egy tükörreflexesen pedig még ennél is több nyalánksággal találkozhatsz :)

Kezdd el fokozatosan megismerni azt, amit fotózásra használsz. Minél többet tudsz róla, annál jobban ki tudod használni az adott eszközt. Ez pedig új lehetőségeket nyit meg a fotózás során, így még kreatívabban használhatod a fényképezőgépedet. Szemléltetésül hoztam nektek három általam készített képet. Az elsőt egy kompakt fényképezőgépemmel lőttem, a másodikat egy bridge géppel (amik kb. egy évig, de nagyon intenzíven használtam), az utolsót pedig a tükörreflexes masinával. A maga nemében mindegyik jó kép, de mindegyikhez sok gyakorlás kellett, és az, hogy tisztában legyek a gépek adottságaival.

5. Gyakorolj!
Már az eddigiekben is belementem, de azért felhozom újra, mert nagyon fontos. Akármilyen remek géped is van, gyakorlás kell ahhoz, hogy jó képeket készíts. Vigyél magaddal fényképezőgépet, amilyen gyakran csak tudsz. Indulj 5-10 perccel korábban suliba vagy munkába, és lőj pár képed az úton. Tegyél egy nyugodt délutáni sétát a masinával együtt, és tartsd nyitva a szemed. Kezdőként a legfontosabb, amit megtanulhatsz, hogy hogyan találj érdekes és szép dolgokat ott, ahol más nem lát semmit. Ehhez pedig sok gyakorlás kell.

6. Válts szemszöget!
Az emberek többsége leragad annál, hogy kb. szemmagasságban fényképez, és pusztán jobbra-balra mozgatja a fényképezőgépet, amikor szemszöget akar váltani. Ennél sokkal érdekesebb, ha “körbejárod” a témát. Guggolj le, állj lábujjhegyre, kerüld meg… Egy jó szemszög sokszor unalmas témákat is izgalmassá tehet.

7. Használj természetes fényeket!
Hidd el, ha megkérdezel néhány ügyesebb hobbi fotóst, mind a természetes fényekre esküsznek. A mesterséges fények használata sokszor nagyon eszköz és tudás igényes, nem éppen kezdő és hobbi fotósoknak való terület. A beépített vakuval is óvatosan kell bánni, sokszor többet ront a képen, mint amennyit használ – szóval amíg lehet, tartsd kikapcsolva. Szóval húzd el a függönyöket, amennyire csak tudod, és engedd be a természetes fényeket!

8. Gyűjtsd az ötleteidet!
Vannak azok a szerencsés esetek, amikor eszedbe jut egy zseniális ötlet, és azonnal meg tudod valósítani. De mind tudjuk, hogy sokszor a legváratlanabb pillanatban jut eszünkbe valami fantasztikus. Ezért érdemes valahogyan gyűjtened a fotós ötleteidet. Nekem egy kis füzetem van erre az esetre, amibe cím szavakban leírom, ami készítendő fotóval kapcsolatos: mi a témája, hol szeretném elkészíteni, milyen fények kellenek hozzá, milyen eszközökre lesz szükségem (kell-e ezek közül valamit külön megvennem). Van, hogy csak hónapokkal később tudom megvalósítani az adott ötletet, így minden kis részlet fontos lehet :)

9. Tanuld meg a képszerkesztés alapjait!
A szerkesztés fontos, úgy is mondhatnánk, hogy a máz a tortán :) Javíthatsz vele a kép minőségén, kijavíthatod az esetleges hibákat, és ha ügyes vagy, teljesen más hangulatot tudsz adni a fotóidnak. Szóval mindenképp érdemes megbarátkozni valamilyen szerkesztő programmal – én Corel Paint Shop Photo Prot és Lightroomot használok, de ott a Photoshop és a Gimp is erre a célra. Ezek kezdetben elég bonyolult szoftverek lehetnek számodra, de kezd az alapokkal, a többi meg majd jön szépen, csak egy kis felfedező kedv kell. Na de vissza az alapokhoz: elsőnek próbálkozz a fényerő (brightness), árnyékok (shadows), csúcsfények (highlights), kontraszt (contrast) és szinteltség (saturation) beállításával. Tapasztald ki, mikre képesek ezek a beállítások, és figyeld meg, hogy mekkora változást tudsz előidézni velük. Ha csak ezt a néhányat szeretnéd gyakorolni, ahhoz bőven elég egy egyszerűbb szoftver is vagy egy online szerkesztő.

10. Készíts több képet!
Kezdetben érdemes ugyanarról a témáról több képet is készítened. Tudom, milyen pocsék érzés az, amikor csak egy képet csinálsz valamiről, és a számítógépnél derül ki, hogy a kép elmosódott, a téma egy része hiányzik, valami oda nemillő van a háttérben vagy pislog a modell. A fényképezőgép kijelzője sokszor túl pici ahhoz, hogy minden hibát kiszűrj – ezeket segít kiszűrni az, ha több képet is készítesz. (Persze, ha nagyon biztos vagy a dolgodban, akkor elég egy is :))

11. Válogass!
Igen, az előbb mondtam, hogy készíts több képet – de nyilván nem lesz szükséged az összesre. Úgyhogy miután áttöltötted a képeidet a számítógépre, pörgesd át a fotókat, és töröld azonnal azokat, amik rosszul sikerültek vagy fölöslegesek. Ha valaminél úgy érzed, hogy a szerkesztés még megmentheti, adj neki egy esélyt, és csak utána dönts a sorsáról. Ne tárolj rossz képeket fölöslegesen a számítógépeden – kell majd az a hely az újaknak :) Ha pedig feltöltöd őket valahová, ügyelj arra, hogy te egyél fel túl egyforma képeket. Öt-hat kép egymás után ugyanarról a virágról unalmas lehet annak, aki képeidet nézegeti. Válaszd ki a legjobbat – ha nem megy, kérdezz meg valakit, akiben megbízol – és csak azt tárd a nagyközönség elé.

12. Ne légy szégyellős!
Nekem ez egy komoly probléma volt, amikor elkezdtem a fényképezést – még kevésbé voltak elterjedtek a tükörreflexes gépek, és az emberek amúgy is szerettek furán nézni rám, amiért állványtáskával a vállamon guggolok egy virágágyásban percekig, csak hogy elkészítsem a számomra tökéletes képet (vidéken az ilyesmi nem túl gyakori – Pesten még elmész turistának :D). Egyszer valaki kiszólt nekem egy autóból, hogy mit csinálok, és miért ott, ahol… Nem volt túl jó élmény. De nem szabad, hogy az ilyenek eltántorítsanak attól, hogy azt csináld, amit szeretsz. Mindig lesznek emberek, akiknek te csak a bogaras fotós lány leszel a szomszédból, vagy a túl lelkes amatőr, akinek a technikai tudása hagy némi kívánni valót maga után, de ne foglalkozz ezzel. Nehéz hozzászokni és nem felvenni a kritikát, de aztán az elkészült képek mindenért kárpótolnak :)

Ezek lettek volna azok az apró alapok, amiket szerettem volna továbbadni minden kezdő fotósnak. Van benne néhány technikai dolog, de igyekeztem a szemléletre is koncentrálni, mert úgy érzem, hogy nagyon sok múlik azon is. Ez egy jó hobbi, én nagyon örülök, hogy belevágtam, és bíztatok mindenkit, hogy próbálkozzon vele, ha van kedve hozzá.

(Visited 536 time, 1 visit today)