10 különleges könyv, amit idén olvastam

Először szerettem volna egy toplistát összeállítani nektek, amiben kiválasztom 2014 tíz legjobb olvasmány élményét. Nagyon hamar rájöttem, hogy képtelen lennék rangsorolni, mert a legtöbb könyv, amit olvastam, más-más stílusban íródnak, más témát boncolgatnak – és emiatt, mindegyik másképp, a maga módján jó. Szóval igyekeztem inkább arra kihegyezni a listát, hogy mik azok az egyedi dolgok, ami miatt egy olvasmány kiemelkedő volt a számomra. Így ez nem egy rangsor, csak egy egyszerű lista, amihez bármikor nyúlhattok, ha valami különlegesre vágytok :)

1. Az analfabéta, aki tudott számolni (Jonas Jonasson)

Nem üt el igazán az író első könyvétől (A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt), de történet ismét nagyon örült, és nagyon vicces. Rajongtam a humoráért, azt hiszem kevés az ilyen komikus történet, ami ráadásul még eseménydús is.

2. Holtodiglan (Gillian Flynn)

Erről a könyvről már írtam nektek egy korábbi bejegyzésben. Különleges volt, mert teljesen átvágott: azt hittem, egy átlag romantikus sztori lesz, sokáig neki sem akartam állni. Aztán mikor belefogtam, sorra hozta az újabb és újabb meglepetéseket.

3. Biff evangéliuma (Christopher Moore)

Nagyon bátor! Úgy értem, humoros történetet írni Jézus fiatalságáról?! Szinte már látom is, ahogy ennek hallatán felbőszült keresztények készülnek széttépni a szerzőt. És mégis nagyon jól sikerült – pedig én is féltem attól, hogy néhol sérteni fogja azt, amiben hiszek. Nyilván igényel némi lazaságot, de ha ezen túl lépünk, akkor rájövünk, hogy a poénok és képtelenségek mögött valódi üzenet húzódik.

4. Szexmozi (Fehér Klára)

Oké, ez egy kicsit kilóg, mert még az előző évben kezdtem el olvasni. De ettől függetlenül itt a helye, mert imádom Fehér Klárát és csodásak a novellái és egypercesei. Vannak humorosak, elgondolkodtatóak, tanulságosak, szórakoztatóak… Én a Magyar Elektronikus Könyvtárból töltöttem le, ajánlom nektek is, legalább beleolvasni egy picit :)

5. Ha maradnék (Gayle Forman)

A könyv egy kómába esett lányról szól, és igazából az egész könyv arra az “elméletre” épül, hogy a kómába esett emberek maguk döntik el, hogy végül felébrednek-e vagy sem. Az emlékek és a jelenbeli események váltják egymást, míg végül a főhősnő, Mia meghozza a végső döntést.

6. Álarcosbál (Szabó Magda)

Lehet, hogy ez a könyv nem is annyira kiemelkedő, de egyszerűen idekívánkozott. Belopta magát a szívembe, na. Egyszerűen csak azért, mert Szabó Magad, és magyar, és gyerekek, és bájos, kedves, aranyos meg minden.

7. Kakukkszó (Robert Galbraith)

Robert Galbraith nő! És J. K. Rowlingnak hívják! Ez már egy csomó dologra magyarázatot ad. Fantasztikus krimi, hihetetlenül alaposan kidolgozott karakterekkel. Ne számíts éles fordulatokra és komoly akciókra, mert ez nem az a könyv. De hogy izgalmas, azt garantálom :) Kínzás, hogy nem jelent meg karácsonyig a második része.

8. Steal Like An Artist (Austin Kleon)

Erről a könyvről is blogoltam már. Inspiráló és motiváló, hasznos mindenki számára, aki valami kreatív tevékenységet végez.

9. Beszélnünk kell Kevinről (Lionel Shriver)

Szintén szerepelt már blogon, a hátborzongató könyvek között írtam róla. Ennyire talán még sosem viselt meg egyetlen könyv olvasása sem. Emiatt valami félelemmel vegyes tisztelettel nézek rá. Nem hiányozhat erről a listáról sem.

10. Tiszták (Julianna Baggott)

Na, azért egy “átlagos” disztópia is kell, hogy szerepeljen a sorban. Nagyon sokáig gondolkoztam, hogy melyik kerüljön bele ebbe a listába az idén olvasottak közül (simán idekerülhetett volna a Védett férfiak, a Cinder vagy az Útvesztő is). Végül az elképzelt világ minden finomkodást nélkülöző vadsága volt az, ami miatt a Tiszták elfoglalhatta megérdemelt helyét az idei különleges könyvek között :)

(Visited 340 time, 1 visit today)