10 különleges könyv, amit 2017-ben olvastam

 Vannak hagyományok, amikkel lehetetlen szakítani. Bármilyen kevés időm is jut mostanában blogírásra, azt megígértem magamnak, hogy a szokásos évvégi könyves visszatekintést nem hagyom ki idén sem (ha kíváncsi vagy, előző években milyen olvasmányokat emeltem ki, itt megnézheted a 2014-es, 2015-ös és 2016-os bejegyzést is). Pedig idén tényleg kicsit visszaesett nálam az elolvasott könyvek száma (a könnyed, gyorsan olvasható regények helyett sokkal több idegennyelvű illetve önfejlesztő könyvet olvastam, amikkel mindig egy picit lassabban haladok), de szerencsére összejött annyi, hogy érdemes legyen listázni :) A könyveket ezúttal is az elolvasásuk szerinti időrendben sorolom fel. 

1) Boldogságterv (Gretchen Rubin)

Az idei első olvasmányom ismét meghatározó volt, olyannyira, hogy emiatt a könyv miatt szerettem volna minél több önfejlesztő könyvet elolvasni az idén. Szuper témát boncolgat, tele jobbnál jobb sztorikkal, és segít megmutatni, hogyan tudod egészen apró, konkrét cselekvéshez kötött lépésekre lebontani a nagyobb céljaidat. Ha kíváncsi vagy, mit tanultam még belőle, írtam róla egy szép hoszú bejegyzést is.

2) Creative Confidence ( Tom Kelley & David Kelley)

Újabb olyan könyv, amiről már írtam a blogon. A könyv célja, hogy megmutassa, hogyan tudják az emberek kiaknázni a bennük rejlő kreatív potenciált. Sok szó esett benne a karrier választásról, ami számomra idén nagyon is központi téma volt, de ha érdekel a design thinking és szeretnél kreatívabb lenni a mindennapi munkádban, akkor ez a könyv jó választás lesz számodra!

3) Apa, randizhatok egy lovaggal? (On Sai)

Mindig örömömre szolgál, amikor megismerhetek és beleszerethetek egy magyar szerző regényébe. Ez a könyv egy olyan romantikus és kalandos ifjúsági regény volt, amilyenre már régóta vágytam. Imádtam a szereplőit, pörgött a történet, szuper volt a humora, és az egész könyv nagyon-nagyon egyedi. Jövőre tervezem, hogy más könyveket is elolvasok a szerzőtől :)

4) Az ember, akit Ovénak hívnak (Fredrik Backman)

Ha egy könyv egyszerre tud megnevettetni és megríkatni, akkor tudod, hogy valami csodásra leltél. Ove története egyszerre játszódik a múltban és a jelenben, és tele van csupa érzelmes pillanattal. Azóta ha Saabot látok, mindig Ove jut eszembe :)

5) Gyilkosság az Orient expresszen (Agatha Christie)

Idén sem hagytam fel azzal, hogy kicsit jobban megismerjem Agatha Christie munkásságát, és szép sorjában elolvassam az ismertebb könyveit. Ez a kötet nem véletlenül az egyik legnépszerűbb könyve. Bár engem amúgy is könnyű egy kirimiben megvezetni, ennél a könyvnél még a szoksáosnál is meglepőbb volt a végkifejlet.

6) Az ajtó (Szabó Magda)

Ha már a jól bevált szerzőknél tartunk, akkor el kell mondanom, hogy ezt a könyvet sem akartam már tovább halogatni, és nagyon jól is tettem. Szabó Magda életrajzi ihletésű regényei mindig elkápráztatnak, ez a könyv pedig Emerenc különc alakjával végül nem csak a szívembe lopta be magát, de egy Szabó Magda életéről szóló kiállításra is elcsalt :)

7) Mindsight (Daniel J. Siegel)

Ha érdekel az érzelmi és szociális intelligencia fejlesztése, akkor mindenképp olvasd el ezt a könyvet. A tudományos részek könnyen értehetőek, a történetek érdekeset, és mindeközben még arra is rávesz, hogy ne csak olvass, de gondolkodj is el egy kicsit az egyes fejezeteken. Remek lehetőség egy kis önismeretre ;)

8) 1984 (George Orwell)

Szintén régóta adós voltam magamnak ezzel a könyvvel, amit körülbelü minden disztópiák attyának tekinthetünk. Ennek megfelelően nem is egy vidám és könnyd olvasmány, ha belevágsz, készülj fel, hogy gyakran nagyon nyomasztó lesz, de úgy gondolom, hogy érdemes olyan könyveket olvasni, amik valóban, mélyen elgondolkodtatnak.

9) Emotional Agility (Susan David)

Kicsit olyan, mint a már fent elmített Mindsight, csak még egy kicsit gyakorlatiasabb. Megint csak nagyon jót tesz az önismeretnek, és segít abban, hogyan változtathatunk meg hosszú évek alatt berözült viselkedési mintákat, amik hátráltatnak minket a mindennapokban. Mostanában jelent meg magyarul is.

10) A Rudnay-gyilkosságok (Böszörményi Gyula)

Néha előfordul, hogy nem szeretek bele egy könyv sorozatba azonnal az első kötet után, viszont a második rész teljesen magávak ragad. Ambrózy báró történeteit is így kedveltem meg. Az első rész jó volt, a második viszont zseniális :) Hatalmas tisztelet az írónak, amiért ennyire korhű, valós részletekkel teletűzdelt és mindemellett izgalmas magyar krimit alkotott nekünk. Nem csak jól szórakoztam olvasás közben, de rengeteget tanultam is :)

(Visited 403 time, 1 visit today)