10 különleges könyv, amit 2015-ben olvastam

Tavaly is összegyűjtöttem a 2014-es év legkülönlegesebb olvasmányait, és akkor annyira jó volt visszatekinteni, hogy idén már nem is volt kérdés, hogy megint lesz egy top könyves bejegyzés. Már csak azért is, mert sok olyan könyv van, amit elolvasok, imádok, de valamilyen okból nem szentelek neki egy egész bejegyzést. Mindenképp meg akarom mutatni nektek ezeket is, mert muszáj szót ejteni róluk (bár sosem lehet tudni, mikor csempészem bele őket egy későbbi posztba), mert abszolút ajánlom nektek mindegyiket. Emellett szeretném még hozzátenni, hogy 2015-ben nem csak ezt a 10 igazán jó könyvet olvastam, akadt még sok más nagyon jó olvasmányom is, de ezek voltak a legegyedibbek. Akit részletesen érdekel, hogy mik voltak a 2015-ös olvasmányaim, és hogyan értékeltem őket, az Molyon megtalál. Most pedig jöjjön az a 10-es lista, kronológiai sorrendben :)

Nyugalom tengere (Katja Millay)

Jár neki az idei legjobb romantikus regény díj! Két tragikus sorsú fiatal találkozása és kibontakozása, nagyon jól megírva. Normál esetben herótom lenne ennyi tragédiától, de nagyon jól van megírva a könyv, a szereplők pedig egytől-egyik szeretni valóak, így valóban ez volt a legjobb romantikus olvasmányom 2015-ben.

Angyalok bukása (Susan Ee)

Egy új disztópiás sorozat, aminek már a második kötetén is túl vagyok, és izgatottan várom a harmadik részt. Van benne minden jó, vérengző angyalok, elpusztult Szilícium-völgy, fordulatos cselekmény, talpraesett hősnő és pont annyi romantika, ami még nem vonja el a figyelmet az izgalmakról. Pozitív értelemben emlékeztet az Éhezők viadalára :)

A selyemhernyó (Robert Galbraith)

Tavaly bekerült a válogatásba a Kakukkszó, idén pedig nem maradhatott ki a Selyemhernyó. Újabb nagyon érdekes, lassú folyású, jellemekre építő krimi Cormoran Strike főszereplésével, akit egyszerűen imádok :) Már írtam nektek egy bejegyzést erről a sorozatról korábban, lessétek meg, ha van kedvetek! Remélhetőleg jövőre megjelenik a harmadik kötet is, és az is ugyanilyen jó lesz.

Scarlet (Marissa Meyer)

Nagyon örülök, hogy idén be tudtam válogatni ezt a könyvet a listába, ugyanis tavaly az előzménye, a Cinder, kimaradt. Pedig az egyik legegyedibb sorozatról van szó! Van benne minden, ami kell – kiborg hamupipőke, kínai herceg, zöldségárus Piroska, és mutáns farkasok! Nagyon remélem, hogy hamarosan megjelenik a folytatása is.

#Girlboss (Sophia Amoruso)

Az egyetlen olyan könyv a listában, ami nem regény. Már írtam róla egy bejegyzést korábban, mert nagyon tetszett Sophia személyes története arról, hogyan alapította meg a saját vállalatát, és nagyon jó karrier tanácsokat gyűjt össze (nem csak vállalkozóknak).

Lázadó angyalok (Libba Bray)

Az utóbbi év számomra legkedvesebb könyvsorozatának legkedvesebb kötete :) 1800-as évek, London, leányiskola, boszorkányok, mi kell még? Zseniálisan felépített karakterek, akik egytől egyig tökéletlenek és szerethetőek, egy teljesen indokolt és értelmes szerelmi háromszög, valamint varázslatos és izgalmas kalandok. Libba Bray sok helyen lép ki az ifjúsági regények komfortzónájából, és úgy tűnik, nem hiába :)

Bocsáss meg, Leonard Peacock (Matthew Quick)

Nagyon nyomasztó, nagyon komoly és nagyon őszinte. Plusz izgalmasan szerkesztett kötet, ahol nagy hangsúlyt kapnak a lábjegyzetek. Itt is nagyon különlegesek a szereplők, a történet pedig nagyon komoly témákat boncolgat – aki bírja az ilyesmit, és nem érzi magát nagyon mimóza lelkűnek, annak ajánlom.

Az imádott Jenna Fox (Mary E. Pearson)

Ez az a könyv, ami sem a történetével, sem a karaktereivel nem érdemelte volna ki nálam a toplistás helyezést. A témaválasztás azonban olyan merész, olyan sok kérdést felvet, hogy muszáj volt idetennem nektek is. Szerintem vitaindító könyv lehet egy társalgásban, mert úgy gondolom, hogy az a kérdéskör, amit feszeget, nem is áll annyira távol a jelentől.

A tizenharmadik történet (Diane Setterfield)

Kezdek kifogyni a dicsérő szavakból, pedig össze kéne kapnom magam. Ez a regény egy nagyon klassz rejtélyt visz végig – kicsit régimódi kísértettörténeket juttat az eszembe. Ne tévesszen meg a rémunalmas borító, mert ez a könyv szeretni való és nagyszerű!

Megmaradt Alice-nek (Lisa Genova)

A felnőtt Csillagainkban a hiba! Csak itt a rák helyett korai Alzheimer-kór szerepel. Gyönyörű történet, hol szívszorító, hol boldog és szép; az egész az életről szól, és arról, hogyan változtatja meg azt egy betegség, és hogyan lehet ennek ellenére is megpróbálni a lehető legtöbbet kihozni a mindennapokból.

Ez volt az én 10-es toplistám 2015-re. Ti olvastátok valamelyiket? Osszátok meg gondolataitokat és a saját toplistátokat kommentben! :)

Kép forrása: Life of Pix

(Visited 620 time, 1 visit today)